Joop de Vette

Joop de Vette huisarts

Getrouwd, drie prachtige dochters en 2 kleindochters, huisarts sinds januari 1987 en nog steeds kan ik de passie voelen voor dit prachtige vak, voor de steeds weer bijzondere ontmoetingen en voor het voorrecht om deelgenoot te zijn in zovele levens.

In mijn eerste tien jaar als huisarts heb ik moeite gedaan om een goede huisarts te worden. In de jaren daarna heb ik verdiept in allerlei andere vormen van geneeskunde. Bovenal ging ik op zoek naar mezelf en mijn diepste verlangens. Ik deed allerlei opleidingen en las talloze boeken over gezondheid en ziekte en dat heeft me wijzer, milder en opener gemaakt. Op de sites www.meeander.nl en op www.spiritfirst.nl/artikelen staan een opsomming van de opleidingen naast verslagen van een aantal van die boeken. Dit heeft mijn invulling van mijn huisarts-zijn natuurlijk sterk beïnvloed.

Mijn eerste verantwoordelijkheid is dezelfde als waarmee ik ben begonnen. Wanneer medisch ingrijpen nodig is dan is dat steeds de eerste stap. Samen met de patiënt wil ik dan op zoek naar de meest effectieve en minst schadelijke behandeling. Begeleiding tijdens deze behandeling en het vervolg er van is een van mijn basistaken. Wanneer dat mogelijk is zal ik daarbij steeds weer mensen aansporen om medeverantwoordelijkheid te nemen voor de ziekte en de te nemen stappen omdat daardoor het zelf-genezende vermogen wordt geactiveerd en dit vermogen is onze belangrijkste innerlijke helende kracht!!

Begeleiding bij ziekte en bij het verbeteren van gezondheid zijn maatwerk en mijn rol daarbij is bovenal adviseur en desgewenst steunpilaar. Hierbij poog ik aandacht te hebben voor alle domeinen en dimensies van gezondheid (lichaam, geest, ziel en spirit). Ontwikkeling van bewustzijn en zelfbewustzijn en het luisteren naar de innerlijke stem zijn daarbij een belangrijk onderdeel naar herstel. Niet alleen “helemaal weer de oude” willen zijn maar “werkelijk beter” willen worden is dan de intentie.

Vanuit deze “integrale visie op gezondheid” die ik heb ontwikkeld ben ik docent op de Nijmeegse universiteit en leid ik huisartsen op in onze praktijk. Daarnaast ben ik namens onze praktijk een van de initiatiefnemers van Wijchen Gezond (www.wijchengezond.nl) en van een Wijchens centrum voor verslavingszorg (www.integraalherstel.nl).

Gezondheidszorg is nog steeds mijn passie en ziekte periodes in het leven kunnen een enorme bijdrage hebben op het proces van menselijke ontwikkeling. We hebben niet meer geleerd te zoeken naar de betekenis van klachten en klachten te zien als feedback, een boodschap van het lichaam. Klachten kunnen je de weg wijzen, raad geven, nopen tot stil staan en andere keuzes te maken. Wanneer het dan lukt betekenis te geven aan wat er zich aandient krijgt ons leven en lijden meer zin.  

Samen met mijn vrouw woon ik op een prachtige boerderij in Nederasselt. Zij geeft daar o.a. mindfulness-trainingen en samen verzorgen we allerlei trainingen en workshops op het gebied van relaties, gezondheid en bewustzijnsontwikkeling. Ik hoop dit nog vele jaren te kunnen doen!